Гумата е единствената част, която свързва колата с пътното платно

Застудяването в последните дни и началото на есента показват, че скоро ще се наложи да се сменят гумите на автомобилите със зимни. Оказва се, че това да се изберат подходящи зимни гуми е като цяла наука. Константин Епанешников, директор по обслужването и резервните части на Avilon Volkswagen в Русия, разказва пред агенция Prime как да изберете най-подходящите гуми.

Кои са най-честите причини за катастрофи при зимни условия

На първо място е важно да се обърне внимание на размера на гумата - тя трябва да отговаря на препоръките на производителя на автомобила.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Търговци предлагат износени гуми като здрави в интернет

"Не трябва да експериментирате и например да сложите друг цол или височина гуми. Те трябва да са напомпани според препоръките на производителя, иначе ще се отрази на работата и безопасността на колата. Гумата е единствената част, която свързва колата с пътното платно. Затова е много важно с каква цел се ползва колата", посочи експертът. Пример за това е дали гумата да е с шипове или без.

НА ПЪТ ПРЕЗ ЗИМАТА: Съветите на експертите

"Всеки тип има своите плюсове и минуси и решението кой да изберете зависи от начина и мястото на използване на автомобила. Гумите с шипове се държат по-добре извън пътя, сняг, лед, но на открит асфалт може да се подхлъзне поради лошо сцепление. Гумите без шипове са по-подходящи за града - те правят по-малко шум при шофиране по асфалт, но имат по-къс спирачен път. С други думи, трябва да се обърне внимание не на цената, а на качествените характеристики", заключи експертът.

Източник: БГНЕС