В момента потреблението и производството се изравняват

До дни може да има недостиг на кислород за болниците, ако броят на пациентите продължава да расте. Предупреждението идва от един от най-големите производители на кислород у нас. От фирмата, която е и най-големият доставчик за българските болници, твърдят, че за да смогнат, вече работят на пълен капацитет, но не се знае докога ще издържат.

При предходната вълна се е внасял по 200-250 тона кислород седмично.

„От юни забелязваме, че кислород не се предлага на пазара. Получихме писма от Румъния и Унгария, че техните правителства са предупредили производителите да продават приоритетно на болниците в страната”, обясни Марин Димитров, производител и доставчик на кислород.

По думите му в момента потреблението и производството се изравняват. „Ако се увеличи потреблението, производството му няма да е достатъчно”, обясни Димитров.

 Той призова правителството да определи ясно приоритете си и доставките на кислород да бъдат за болниците, а не за индустрията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.