По думите му ще са необходими няколко месеца за разработването на нова

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта Омикрон и ще са нужни няколко месеца, за да се разработи нова ваксина. Това заяви шефът на американската фармацевтична компания Moderna в интервю за „Файненшъл таймс”, предадоха световните агенции.

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините. Той допълва, че данните за това ще бъдат налични в идните две седмици.

Световната здравна организация смята, че Омикрон представлява много висок риск в световен мащаб. Министрите на здравеопазването на Г-7 вчера се събраха на спешно заседание заради новия вариант. Редица страни решиха да затворят границите си заради него.

Бансел казва, че учените са обезпокоени от Омикрон, защото 32 мутации от неговите 50, се намират в шипчестия протеин, който е ключът за проникване на вируса в организма. Според Бансел настоящите ваксини няма да имат същата степен на ефикасност, която са имали срещу Делта варианта.

Pfizer работи по ваксина срещу щама Омикрон

Moderna вече обяви плановете си да разработи бустерна доза, която да е специфична за новия вариант. Pfizer също има такова намерение. Според шефа на Moderna неговата компания може да достави между 2 и 3 милиарда дози през 2022 г., но ще бъде опасно да се ориентира цялото производство към една специфична ваксина, ефикасна само срещу Омикрон, докато все още се разпространяват и други варианти на вируса.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА