Учени от Хонконг са направили микрофотография на клетка след заразяване с новия вариант на COVID Омикрон

Университетът в Хонконг публикува първо изображение на варианта на коронавируса Омикрон, получено с помощта на електронен микроскоп, се казва в изявление на изследователите, предоставено на РИА Новости.

Първи съмнения за Омикрон у нас

Изследователи от Медицинския факултет, сред които експерти по патология и вирусология, успяха да направят микрофотография на клетка от маймунски бъбрек след заразяване с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон и публикуваха изображението при малко и голямо увеличение.

Разработиха PCR тест, разпознаващ Омикрон

Изследователите обясняват, че микрографията с малко увеличение показва увреждане на клетките с подути везикули, съдържащи малки черни вирусни частици. Микрографиите с голямо увеличение показват агрегати от вирусни частици с коронообразни шипове на повърхността им.

СЗО: Омикрон вече е в 38 държави, не са установени смъртни случаи

По-рано беше съобщено, че изследователи от катедрата по микробиология в Университета на Хонконг са успели да изолират Омикрон от клинични проби, което ще позволи да се разработят и произведат ваксини срещу новия щам.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС