Посещението на гръцкия премиер у нас отправи важни послания, смята арабистът

 САЩ имат три пъти повече военни бази извън страната си, от която и да е друга държава. Това каза в ефира на "Денят на живо" арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му въпреки това темата за разполагането на натовски сили на територията на България не е актуална. 

"САЩ ще бъдат предпазливи при разширението на военните съоръжения в България. Те имат много ясна класификация къде има разположени военни бази и съоръжения. Темата за натовските войски у нас не е актуална. По тази линия Пентагонът отчита разход за модернизацията на базите си с около 8.2 милиона долара- изключително незначителна сума. Основата част са разположени в Германия, където има 119 бази и съоръжения. Ние сме периферията на периферията по тази тема", обясни той. 

Янев: България е активен член на НАТО и не може да бъде обект на чужди решения

Проф. Чуков коментира още, че едно от постиженията на САЩ, което беше отчетено и от американския държавен глава, е възвръщане на лидерството и възстановяване на връзките с Европа. 

"Военният бюджет е като пътна карта на дипломацията. Армията на САЩ е важен инструмент за всяка външна политика. Тази година имаме 700 милиарда долара в тази посока, голяма част от които отиват за противопоставяне срещу Китай. Американците искат да си върнат лидерството на Запад, а това е Европа. Те инвестират върху сигурността на Европа", каза още арабистът. 

Интерконекторът Гърция-България е обща цел и за двете страни

По отношение на посещението на гръцкия премиер у нас проф. Чуков коментира, че срещата не е била планирана, но дава важни послания. 

"Срещата с Радев беше особено важна, защото ясно показа, че в България има нов човек, който казва накъде ще върви страната. През последните 12 години това беше Борисов, когато ясно личеше авторитаризъм във външната политика", допълни той. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: