Причините за това разкрива Ася Добруджалиева, мениджър проекти в "Хабитат България"

България е една от трите страни в Европейския съюз, които попадат в категорията "екстремна енергийна бедност". Фондация "Хабитат България" инициира кампания, ангажирана с енергийната бедност у нас.

"Кампанията цели да информира обществото ни за проблема енергийна бедност, както и начините да се справим нея", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Ася Добруджалиева, мениджър проекти в "Хабитат България".

Тя изведе основните причини да сме сред челниците в тази класация. На първо място като причина за енергийната бедност са ниските доходи, следват високите разходи за енергийни услуги, на трето място са качеството на жилищата, които обитаваме, тяхната енергийна ефективност, доклоко жилищата пазят топлината.

"Кампанията не може да помогне пряко на потребителите, но е нужна комбинация от решения и действия, взети от управляващите, и същите от самите хора", добави Ася Добруджалиева.

Тя информира, че че първичното официално определение, възприето от Обединеното кралство, за енергийна бедност е, когато повече от 10% от разходите на домакинство отивата за енергийни услуги.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.