Огромна част от енергоносителите идват от Изток

Евентуални санкции срещу Русия ще засегнат тежко икономиката и у нас, смятат експерти. Причината - огромна част от енергоносителите идват от Изток и при мерки срещу Москва може да спрат.

Какви са рисковете пред България заради напрежението между Русия и НАТО

13 години, след като Русия спря газа за Украйна заради напрежението между двете държави, подобен сценарий отново е възможен - част от Европа да остане без синьо гориво. Този път заради евентуални санкции от САЩ към Москва - търговски ограничения и изтегляне на инвестиции.

„Спирането на възможността за разплащане на страните от Западна Европа и САЩ с Русия означава, че няма да може да се разплащат за получения газ, нефт. В крайна сметка, това може да доведе до енергийна криза в зимните месеци”, предупреди бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според експерти 35% от потреблението на газ в ЕС идва от Русия. Така ответната реакция на Москва може да бъде спиране на доставките към Европа, което би засегнало тежко и икономиката на България. Ако това се случи, страната ни ще трябва да търси алтернативни източници.

„Резервна енергия за топлофикационните дружества - това може да бъде мазут с 1% съдържание на сяра, който отново се доставя предимно от Русия”, коментира енергийният експерт Еленко Божков.

САЩ изпращат над 20 танкера с газ за Европа

„За България алтернативата е възможността за газ от Азербайджан, с интерконектора от Гърция, опити за втечнен газ. Но, като цяло, ние сме тежко зависими от руските доставки. Хубавото в цялата тази верига е това, че България не само е потребител на руски газ, но е и важен транзитен пункт за руски газ към настроени приятелски към Русия държави - Сърбия и Унгария”, добави Керемедчиев.

Спирането на енергийните доставки обаче ще удари най-вече икономиката на Русия, казва той, затова този вариант е малко вероятен. И смята, че Германия ще бъде определяща за това как ще се развие диалогът.

„Германия продължава да се противопоставя на максималните санкции спрямо Русия. Изцяло по икономически причини, защото наистина тези санкции биха имали по-скоро ефекта на бумеранга”, смята бившият зам.-външен министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.