Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Съда потвърждава, че Комисията е на прав път

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша и одобри спирането на европейски средства за държави-членки, които не спазват върховенството на закона.

Полша и Унгария разкритикуваха остро съдебното решение, което на практика ще позволи на Европейската комисия да намали или прекрати финансирането на Варшава и Будапеща.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Съда потвърждава, че Комисията е на прав път.

"През следващите дни ще приемем насоки, които ще дадат още по-голяма яснота как ще прилагаме механизма в бъдеще", каза още Фон дер Лайен.

Петков ще е първият премиер, участвал в заседание на групата за върховенство на закона в ЕП

Обвързването на върховенството на закона с европейските средства беше един от основните спорни моменти при приемането на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз на стойност 1,8 трилиона евро.

Това, за което тогава се договориха страните-членки, е при неспазване на върховенството на закона страните-членки да могат да решават с квалифицирано мнозинство да спрат евросредствата за друга държава от Съюза.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова