Това става след разногласията на двете страни заради сделката за подводници с Австралия

Великобритания и Франция са подписали споразумение за съвместно разработване на нови крилати и противокорабни ракети, съобщиха в петък техните агенции за отбранителни поръчки и производителят MDBA, след като месеци наред между държавите от двете страни на Ламанша цареше напрежение заради сделката за подводници с Австралия.

Двете страни потвърдиха стартирането на подготвителните работи за бъдещото оръжие, се казва в изявление на европейския ракетен специалист MBDA.

Както британската Агенция за отбранително оборудване и поддръжка, така и френската Агенция за обществени поръчки DGA потвърдиха тригодишния договор, който според MBDA има за цел да разработи оръжия, които да бъдат пуснати на въоръжение в края на десетилетието.

Новите оръжия на MBDA, дозвуков стелт вариант и свръхзвукова версия с висока маневреност, ще заменят съществуващите ракети, използвани от военноморските и военновъздушните сили на двете страни.

Париж и Лондон са в противоречие по въпросите на отбраната от миналата година, когато Великобритания и САЩ сключиха сделка за производство на ядрени подводници за Австралия, след като Канбера разтрогна съществуващия договор с Франция.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви през октомври, че проектът за ракети е в затруднение, предвид състоянието на отношенията ни с Обединеното кралство.

Но съвместните британско-френски ракети придобиха актуалност, откакто съседите подписаха договора от Ланкастър Хаус през 2010 г., с което затвърдиха близките си връзки в областта на отбраната.

На Великобритания и Франция се падат 60% от европейските разходи за отбрана и 80% от разходите за научноизследователска и развойна дейност в областта на отбраната, което значително изпреварва Германия и запазва Лондон като ключов военен партньор на Париж дори след Брекзит.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС