Как се сбъдна мечтата й

Преди няколко седмици ви разказахме историята на Фанка и нейните уникални умения да рисува. След като екипът на NOVA организира изложба, предизвикала фурор, всички картини на художничката бяха продадени за часове. Стотици хора не само закупиха нейни творения, а и й изпратиха куп подаръци.

Глория Николова: Не очаквахме, че за два часа всички картини от изложбата „Тя. Въпреки всичко“ ще се изкупят

Опашка от чакащи се изви пред галерията, и то часове преди тя да отвори врати. 

„Аз имам сестра инвалид. И тя живее в такъв дом. Исках да подпомогна жената. Не, че толкова имам нужда от картина, но ми харесват. Просто е направено всичко със сърце и душа”, казва Мариана Крайкова.

Всички тези хора сбъднаха най-голямата мечта на Фанка – изкуството й да бъде забелязано и да има собствена изложба.

„Просто съм изумена от радост, такова щастие никога не съм имала! За първи път получавам такова щастие с такива подаръци, аз направо не мога да смогна”, споделя художничката и признава, че не е очаквала такъв голям интерес.

Фанка Борисова добави още творби към изложбата си, стотици чакат да ги купят

„Не съм чак толкова добра, за каквато ме мислят. Има какво да уча, всеки се учи докато е жив, но при мен има тънкости, които да се покажат. Аз го правя като гледам клипове, като се упражнявам постоянно, иска се труд”, каза Фанка Борисова.

Преди две седмици ви показахме как тя създава картините си – не с професионални четки и бои, а с каквото има под ръка. Доскоро Фанка не беше позната и забелязана от никого. На 42 години е и целият й живот минава в социални институции. Между изолацията и лошите условия в домовете, тя намира спасение в рисуването.

Днес обаче всичко е различно. Получила е цял кашон с подаръци, а поръчките за нови картини не спират. Вече има и специални маркери, скицници, цветни и бели акварелни моливи. Но си пази и старите материали. 

Новините на NOVA представят изложбата „Тя. Въпреки всичко“

„Аз няма да спра да рисувам, защото това ми носи радост. Обичам си рисуването и това е”, каза пред NOVA художничката.

Тя вече има и нова мечта – да направи още една изложба. Има и съвет към всеки, докоснал се до картините и историята й – да не преценява хората по външния вид.

 

 

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.