Словакия също приема голям брой бежанци от Украйна, а опашките на границата са километрични

Повече от 2 млн. украинци са напуснали домовете си в опит да се спасят от войната. Най-голям брой от тях са избягали в Полша - повече от 1 млн. души. 

Екип на NOVA се намира в Словакия на път към Полша и споделя, че в страната основната тема е конфликтът в Украйна. В град Прешов има около 10 000 украинци. Той е на 170 км от границата на Полша с Унгария. На граничния пункт "Медика" - най-големият на границата между Полша и Украйна, потокът на бежанци продължава да е голям.

„Няма ток, вода, парно. Няма какво да ядем. Магазините са изпразнени. Нямаме дом, разрушиха го. Училището е разрушено. Нямаме нищо”, споделя Алина от Юзюм.

Така Алина нямала друг избор освен да остави всичко и да тръгне. Жената пътува, седем дни  в търсене на спасение за нея и двете ѝ деца.

„Мъжът  ми ни остави до границата. След това се наложи дълго да вървим пеша. Но не можехме да останем повече, заради множеството бомби, танкове и ракети. Добри хора ни пускаха в домовете си да спим. Хранеха ни. Въпреки че сме непознати”, добавя тя.

„Взех само няколко играчки. Сега чакаме нашата баба да ни вземе. Тя живее в Полша”, казва синът й Игор.

Докато Игор чака своята баба, десетки украинци пристигат без план и посока. Случайно на тази опашка две приятелки се срещат за първи път от години. Катерина и приятелката й са оставили работата си Киев и ще търсят нов дом в Полша, но с болка.

 

 

„Надявам се всичко това да свърши. Майка ми е в Мариупол. От две седмици не мога да се вържа с нея”, казва Катерина.

Автобусите пристигат на всеки няколко минути , а транспортът е безплатен и организиран от доброволци и държавата.

Въпреки сълзите и изоставените надежди- един човек намира начин да усмихне хората , които пристигат на пункта Медика.

„Трябва да бъде позитивни, нямаме друг избор. Солидарни сме с украинския народ и искаме да им помогнем”, обяснява Дейвид, който е доброволец от Шотландия.

До скоро Дейвид е организирал събития в Шотландия. А от 24 часа помага на бежанците от Украйна.

„Нямаше смисъл цялото това оборудване да остане в Шотландия. Мястото му е тук. Това е нашата палатка. Спим тук с 20 души. Част от тях бежанци. Отвън имаме още палатки”,  казва още той.

 

 

Словакия също приема голям брой бежанци от Украйна, а опашките на границата са километрични. Около 70 000 души са били през първата седмица, а в момента броят е двоен. Мнозина местни отварят домовете си за бягащите от конфликта.

 

 

 

 

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.