Имало е спиране в добива на петрол

Норвегия бе разлюляна от най-силното земетресение от 1989 г. Имало е спиране в добива на петрол, предаде ДПА.

Трусът е бил с епицентър под дъното на Северно море, на 160 км западно от крайбрежието. По данни на норвежката сеизмологична станция магнитудът е бил 4,7, а според  Панскандинавската геофизическа мрежа -  4,4-4,5. Европейско-средиземноморският сеизмологичен център дава магнитуд 5,1.

Хората в провинция Вестланд, която е най-близо до епицентъра, са усетили люлеенето на земята.  

Трус в Гърция

Заради земетресението норвежкият енергиен гигант Equinor съобщи, че е спрял за кратко производството на нефтената си платформа Snorre B в Северно море, предаде БГНЕС.

Трусът е бил усетен на платформата, която произвежда между 30 000 и 35 000 барела петрол на ден, но не са докладвани никакви щети.

"Производството на платформата Snorre B беше спряно днес, като предпазна мярка, след земетресението в Северно море, което беше регистрирано в инсталациите", заяви за АФП говорителят на Equinor Гисле Ледел Йоханесен. 

 

Силен трус в Япония, има жертва и ранени (ВИДЕО)

Snorre B се намира в петролното находище Snorre на западния бряг на Норвегия, а петролът от платформата се транспортира по тръбопровод на 45 км до Statfjord B за износ и съхранение.

"След проверките с ROV не установихме никакви нередности по морското дъно или по инфраструктурата на Snorre", каза Йоханесен пред AФП.

"Вече започнахме отново да увеличаваме мощността си за нормално производство."

Норвегия е най-големият производител на нефт в Западна Европа, но доставя само около 2% от световното потребление на петрол, според Norwegian Petroleum. 

Българин с разказ за земетресението на Япония

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БТА