Сигналът е подаден малко преди 10 ч.

Експлозия в час пик на оживен пътен възел в Пловдив. Миниван, които превозвал кислородни бутилки, се взриви.

Таванът на автомобила изхвърча на 30 метра и падна в двор на къща. Шофьорът оцеля по чудо. за щастие при инцидента няма други пострадали.

Мощен тътен разтърсва Коматевския възел малко преди 10 часа тази сутрин. Ударната вълна стреснала жителите на квартала.

"Такава бомба, че си помислих, че войната от Украйна е дошла тук. Наистина. Такава бомба беше. Всичко се разтресе. Излязох на терасата и видях огън и пушек", разказва Димитра Павлова.

"Аз помислих, че съседната къща гори и за това дойдох, защото сме съседи тук и колата гореше сериозно, много сериозно гореше. Предното табло гореше и вратата беше отворена. Човекът стоеше там, собственикът, на ъгъла, и отбиваше движението", казва Пламен Запрянов.

Автомобилът, превозващ кислородни бутилки, се е самозапалил в движение, разказа пред NOVA шофьорът, който по чудо се е спасил невредим.

"Замириса на пушек и спрях колата. Вдигнах капака нямаше нищо. Изведнъж отпред, под кормилото, тръгна огън и се махнах",  заяви шофьорът на автомобила Гено Беримски.

По случайност в оживения район не са преминавали пешеходци, но експлозията е била изключително мощна. Стоманени осколки от бутилките и метални части от автомобила са се разхвърчали в радиус на 90 метра от взрива. Таванът на автомобила е изхвърчал в двора на съседна къща.

"Четири- пет гръма имаше, така, по-слаби. След това гръмна голямата бутилка и хвръкна целият покрив над 30 метра горе във въздуха. Ей, покрива е там, в градината", казва Стефан Керяков.

Взривната вълна е нанесла и поражения върху близките къщи. Изпочупени са керемиди и прозорци.

От пожарната съобщиха, че пикапът е превозвал бутилките в разрес с нормите за безопасно транспортиране. В автомобила е имало 6 броя необезопасени стоманени бутилки с кислород, без защитни шапки на спирателните вентили. Шофьорът, който се оказа и собственик на фирмата, отказа да съобщи дали те са технически изправни.

Според разследващите, най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на автомобила. Районът остана отцепен за повече от четири часа, за да бъде извършен оглед на местопроизшествието.

В късния следобед движението по натоварения пътен възел беше възстановено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.