По думите й морбили е най-заразното заболяване

Може ли по обрива да познаем заболяването и какви са усложненията, когато подценим проблема? Според инфекциониста д-р Диляра Маринова от ВМА шарката е фолклорен термин.

"Основните общи характеристики на заболяванията с обрив са грипоподобните симптоми в началото - втрисане, чувство на висока температура и разбитост, отпаданлост, умора. След това избива обривът. При различните болести изглежда по различен начин", поясни тя. И допълни, че развитието е различно при хората - при някои минава по-бързо, при други по-бавно.

Как светът победи едрата шарка (ВИДЕО)

По думите й морбили е най-заразното заболяване.  "Почти 100% е заразяемостта. Висока температура и болно гърло преди обрива са сред симптомите. Обривът е първо на лицето, а после по тялото. Рубеолата е по-важна при бременните, тъй като може да засегне и плода, ако не се проследява. По-леко заболяване, но много прилича на морбилите - обривът започва отново отгоре - от скалпа. Лимфните възли се подуват",  разкри тя.

Според нея е много важно откъде се разпространява обрив и дали има и други заболявания. "Важно е колко големи са пъпките, сливат ли се, имат ли мехурчета... Гърлото е много важно, там само има обриви. Това се случва при морбили и при рубеола, при скарлатина има ангина, както и при коксаки вирус. Скарлатината се повлиява от антибиотик, за разлика от другите, тя може да повтори, тъй като има много серотипове", посочи д-р Маринова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.