Украйна твърди, че има пълен контрол над Киев за първи път от началото на войната

Русия е прeпозиционирала около две трети от армията, която беше разположена в района на Киев. Това са последните данни на Пентагона. Според Вашингтон голяма част от руските военни са се изтеглили в Беларус, където се очаква да бъдат преоборудвани, а след това да бъдат пренасочени към други части на Украйна.

Продължават острите реакции след сигналите за военни престъпления в Украйна

През уикенда от Киев заявиха, че са успели да си върнат всички райони около столицата, като Украйна твърди, че има пълен контрол над Киев за първи път от началото на инвазията на Русия.

„Към този момент смятаме, че Русия преразглежда военните си цели. Русия препозиционира силите си, за да съсредоточи настъпателните си операции в Източна и части от Южна Украйна, вместо към по-голямата част от територията на страната. Всичко показва, че Русия ще се стреми да обгради и победи украинските сили в Източна Украйна.  Русия все още разполага със сили, които превъзхождат по численост тези на Украйна. Русия концентрира сега военната си мощ върху по-малко линии на атака. Но това не означава, че ще успее на изток”, обясни съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов