Нов опит за евакуация на цивилните от Азовстал

Нов опит да бъдат евакуирани цивилните от „Азовстал“. Украинските войници в обградения комплекс казаха, че опитват да изведат хората до точки за евакуация. Бомбардировките не престават въпреки декларираното на няколко пъти спиране на огъня. ООН обяви, че работят евакуацията да се случи и досега имат определени успехи.

Преди няколко дни, с помощта на Червения кръст, няколко стотин цивилни бяха евакуирани.  

„Трета операция е в ход, но нашата политика е да не говорим за подробности за която и да е от тях, преди да са завършени, за да избегнем подкопаването на възможния успех. Добре е да знаете, че дори в тези времена на хипер комуникации, тихата дипломация все още е възможна и понякога е единственият ефективен начин за постигане на резултати. Досега общо близо 500 цивилни са намерили дългоочаквано облекчение, след като са живели под безмилостен обстрел и оскъдна наличност на вода, храна и канализация", заяви генералният секретар на ООН Антоноу Гутериш. 

Боевете там продължават повече от седмица. Над комплекса има гъста облачност и не може да се води наблюдение от въздух. От вчера има видимост. Западното разузнаване казва, че твърдението на Русия, че няма офанзива срещу завода, не отговаря на истината.

А на фронта в Донбас продължава патовата ситуация. Русия не успява да настъпи решително. Украйна няма необходимото въоръжение, за да премине в атака. Сблъсъци има на десетки места, като руснаци и украинци си разменят владението на села и малки градчета без общата картина да се променя особено. Президентът на Украйна каза, че руската инвазия е донесла непоносимо страдание за милиони украинци, особено в териториите под окупация и зоните на бойни действия.

„На изток и на юг ситуацията с достъпа до медицинска помощ е катастрофална. Липсват най-елементарни лекарства. Напълно невъзможно е лечението на онкоболните. Няма инсулин за страдащите от диабет. Не могат да се правят дори прости операции. Няма даже антибиотици. Това е резултатът от руската инвазия", каза Володимир Зеленски.

И днес в Киев пристигнаха чуждестранни делегации. Правителствата на трите прибалтийски републики и Полша обещаха на Украйна, че ще подкрепят страната, докато войната свърши. Вътрешните министри на четирите страни и украинският им колега отидоха на разрушеното летище Гостомел. Използвайки сандъци от боеприпаси за маса, те подписаха споразумение за по-тясно сътрудничество.

„Разрушението, което ни заобикаля, е символ на бруталното варварство. Тук сме се събрали от държави, които са готови да стигнат далеч. Готови да стигнат до края - до победата на Украйна”, заяви Мария Голубьова, вътрешен министър на Латвия.

От началото на руската инвазия, Литва, Латвия, Естония и Полша са сред най-активните в подпомагането на Украйна с оръжие, пари и лекарства.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.