Киев обяви, че си е върнал контрола над пет села

Украйна продължава контраофанзивата си в района на Харков. Киев обяви, че си е върнал контрола над пет села. Президентът Володимир Зеленски определи червената си линия за мир с Русия - по думите му всички мирни споразумения ще зависят от изтеглянето на руската армия към позициите ѝ от преди войната.

Зеленски: Ако Русия унищожи хората в „Азовстал”, всякакви мирни преговори спират

Битката за Харков е в решаваща фаза, смятат източници от Вашингтон. Според тях съвсем скоро украинската армия може напълно да се освободи от заплахата на руската артилерия в стратегическия град. Въпреки това Русия твърди, че през последното денонощие е разрушила голям склад в Харковска област. В резултат е унижощена украинска военна техника, получена от Съединените щати и европейските страни.

„Това е 72-ят ден от войната и все още не може да видим края ѝ, не усещаме и готовност от руската страна военните действия да приключат”, подчерта Зеленски.

Засега Москва не успява да напредне решително, като бомбардировките са на десетки места. Армиите на Русия и Украйна продължават да си разменят контрола върху села и малки градове, без общата картина да се е променила значително.

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна

Руските власти отхвърлиха твърденията, че планират използването на ядрени оръжия в Украйна. Според Кремъл никой няма шанс да се бори и да спечели при ядрена война. Въпреки това Киев заяви, че опасността съществува и Москва неведнъж е лъгала открито относно намеренията си за войната.

„Руснаците не вярват, че е възможно да ги държат отговорни от международната общност за военни престъпления, защото имат силата на ядрена държава. Това е ядрено изнудване, първото от десетки години насам. Очевидно е, че руската пропаганда и медиите говорят и могат да изчислят колко време е нужно, така че ядрени оръжия да ударят европейски столици. Говорят за това публично, открито”, коментира украинският държавен глава.

На този фон американският президент Джо Байдън обяви отпускането на нова военна помощ за Украйна. Новият пакет включва военна техника на стойност 150 млн. долара. От началото на руската инвазия в Украйна, Вашингтон е отпуснал на Киев подкрепа на стойност 3,8 млрд. долара.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.