При инцидента, станал пред детска градина, са ранени още пет деца

38-годишна българка, майка на две деца на 10 и 8 години, се разследва за предизвикване на убийство на пътя при трагичен инцидент до детска градина в град Л’Акуила, съобщава "24 часа". 

Паркираната кола на българката тръгнала по надолнището до намиращата се там детска градина и след като разбила огражденията й, смачкала 6 деца. 4-годишният Томазо д’Агостино по-късно починал в болницата. Друго дете е в много тежко състояние. 

Трагедията се развила в сряда в 14,30 часа, когато българката, майка на две деца, отишла да вземе едното си момче от училище в Пиле, квартал на Л’Акуила. Паркирала колата си „Фолксваген Пасат” на наклонената улица до него и оставила детето си в автомобила, за да отиде да вземе другото. Властите все още не знаят дали тя е забравила да дръпне ръчната спирачка, или пък детето в колата, играейки, я освободило. По-вероятна е обаче втората теза. В резултат на това автомобилът потеглил по надолнището, счупил оградата и се стоварил с всичка сила върху група от десетина играещи в градината деца.Някои успели да избягат, други останали притиснати под гумите. Веднага след това били извикани линейки и полиция. Всички деца изпаднали в шок от случилото се. Спасили се единствено онези, които в този момент играели в детската къщичка в градината. 

„Когато пристигнахме, видяхме хора на улицата със сълзи на очи, а плачът и виковете на децата бяха неудържими. Около нас имаше линейки, полиция, сирени. Веднага влязохме вътре, сцената беше ужасяваща и сюреална”, каза пред италианските медии бащата на едно от децата. Две 4-годишни момиченца са били транспортирани с хеликоптер в римската поликлиника „Джемели”. Едното е в тежко състояние. Друго дете е било откарано в детската болница „Бамбино Джесу” в столицата. Две близначета се намират в болницата на Л'Акуила, но са извън опасност.

През цялото време спасителните акции пред училището били извършвани при изключителни трудности заради тесните пътища в тази зона. „Това е огромна трагедия, която ни оставя изключително разстроени, както и децата. Сега трябва да бъдем близо до семейството на Томазо и на ранените деца”, каза свидетел на трагедията пред медиите.

„Дълбоко съм наскърбен. Не мога дори да си представя болката, която изпитват родителите на ранените деца”, каза кметът на Л’Aкуила Пиерлуиджи Бионди. “Като баща и като представител на институциите съм без думи. Надяваме се и се молим равносметката от трагедията да не стане още по-тежка”, допълни кметът. От 19 май до деня на погребението на Томазо в града е обявен траур.

„Всички сме разтърсени и сме близо до болката на семействата на пострадалите”, каза и президентът на област Абруцо Марко Марсилио. Министърът на образованието Патрицио Бианки също засвидетелства съпричастността си към болката на семействата на загиналото и на ранените деца. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.