За нея ще се издава сертификат

От понеделник в пунктовете за ваксинация на регионалните здравни инспекции се поставя втора бустерна доза срещу COVID-19. Имунизация може да се прави и в кабинетите на личните лекари. За тази доза също ще бъде издаван сертификат, който ще е идентичен с този за поставена първа бустерна доза. На него ще пише 4/4.

Втората бустерна доза от ваксините Министерството на здравеопазването препоръчва на лица над 18 г., като препаратът може да се постави най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

„Хора, които се нуждаят от допълнителна защита, това са най-вече хора с увредена имунна система, или хора, които са по някаква причина в тежко състояние след онкологично лечение, след имуносупресивна терапия, хора, които контактуват професионално често с вируса. Това са най-вече здравни работници”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Специалистите са категорични, че няма групи от населението, за които ваксината не е препоръчителна. Смятат, че ще защити хората при появата на нови варианти или нов щам.

Докога ще се налага обаче да поставяме нови и нови  бустерни дози?

„Това е същественият въпрос и никой не може да отговори на него. Ако някой може, сигурно ще кандидатства за Нобелова награда”, заяви Кунчев.

Зависело от поведението и вируса в следващите месеци. А той, оказва се, настъпва сериозно в началото на туристическия сезон. Заради по-близките контакти и отслабване на мерките броят на заболелите растял. Първо наблюдавали Германия.

„След това се пренесе в Източна Европа, най-вече Гърция. Нивото на положителни проби в Гърция е обезпокоително високо, в някои райони то достига 40-45% от всички изследвани”, обясни доц. Кунчев.  

Хотелиерите по морето заявяват, че са готови да реагират в случай на гост със симптоми за вируса.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.