След посещението на Нанси Пелоси, Китай обяви, че е прекратил сътрудничеството си със САЩ по много въпроси

Организацията на обединените нации (ООН) съобщи, че "няма начин" да се решат глобалните проблеми без сътрудничество между САЩ и Китай. На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик отговори на въпроси относно напрегнатите отношения между САЩ и Китай след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, предаде БГНЕС.

Около Тайван: Китай започва най-големите военни учения в историята си

Дюжарик отбеляза значението на сътрудничеството между САЩ и Китай за решаване на предизвикателствата в света, като обърна внимание на нарастването на напрежението между двете суперсили в отношенията с Тайван и решението на Китай да прекрати сътрудничеството с Вашингтон по много въпроси.

"Смятам, че генералният секретар няма как да реши най-належащите световни проблеми без ефективен диалог и сътрудничество между двете страни", посочи той.

Тайван: Китай изстреля множество балистични ракети по време на ученията

След като Нанси Пелоси посети Тайван като най-високопоставения представител на САЩ след 25 години, Китай обяви, че е прекратил сътрудничеството си със САЩ по много въпроси - от военните преговори с Вашингтон до проблема с климата. Администрацията в Пекин обяви също, че ще наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ, и започна военно учение в Тайванския проток, което се очаква да продължи до неделя.

Пекин, който признава Тайван за част от своята територия, заяви, че разглежда посещението на Пелоси като "нарушение на неговия суверенитет и териториална цялост", и предупреди, че ще предприеме строги контрамерки. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.