Нападението е станало в Ню Йорк

Намушкаха с нож в областта на шията известния британски писател Салман Рушди. Нападението е станало малко преди негова реч на събитие в Ню Йорк, съобщава вестник "Дейли мейл".  

Нападателят му е арестуван. Засега не са ясни мотивите му. 75-годишният Рушди веднага е бил откаран в болница, където е бил опериран. 

Той трябваше да присъства на дискусия, на която трябваше да бъде обсъдена темата за убежището, което САЩ предоставя на писатели и други творци в изгнание, за да имат свобода на творческото изразяване.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. През 1988 г. романът му „Сатанински строфи“ предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

Книгата е забранена в много страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни дори го обявява за вероотстъпник и определя награда от 3 милиона долара за главата му. В последствие наградата беше увеличена на над 11 милиона долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.