Промяна в наредбата ще се опита да се справи с проблема

След като през изминалите седмици все по-често се говори за липса на определени медикаменти в аптечната мрежа, от Фармацевтичния съюз успокоиха, че ще бъде направена промяна в наредбата за проследяване на лекарства. За целта на аптеките ще бъде позволено да проследяват наличностите в складовете.

Изменението обаче не се хареса на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства и оттам настояват то да отпадне. Според тях това не само няма да реши проблема, а би могло да бъде дори опасно.

Идеята е, ако има лекарство, което не достига на пазара, а от него има излишество на по-ниска цена в други страни от Европейския съюз, то да бъде внесено у нас. Така и медикаментът няма да може да повишава безконтролно цената си и нуждите на пациентите ще бъдат задоволени. Основната цел на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства е тази, обяснява нейният директор Боряна Маринкова.

„В момента ние имаме проблем само с един продукт. И то по-категорично български и екзотични причини. Липсва продукт, който се ползва, поради мода. Продукт, който е предназначен за лечение на диабет, но в пространството се говори, че от него се отслабва и целия летен сезон това лекарство беше изкупувано на свободна продажба от хора, които искат да отслабнат”, посочи Маринкова.  

Междувременно, болни от диабет, чието лечение със същото лекарство се покрива от Здравната каса, останали без него, продължава Маринкова. Въпреки това обаче за недостиг на лекарства в момента не можело да се говори, нито пък за натрупване на количества в складовете с цел износ.

Предложеното изменение от Асоциацията определят не само като безсмислено за пациентите, но и като опасно за търговците, защото според тях Наредбата била в противоречие със закона.

„Нарушават се най-малко два закона с тази промяна - Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина и Законът за конкуренцията. В момента ние имаме система за контрол, която се управлява от Изпълнителната агенция по лекарствата”, добавя Маринкова.

Затова правото на още по-голям достъп до информация относно наличности и липси в складовете щяло да компрометира една затворена система, като попречи на работата ѝ, предупреждават още от Асоциацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.