Очаква се до утре родителите да имат достъп до нея

Започва новата учебна година. Над 717 000 ученици ще прекрачат прага на класните стаи. От тях над 57 000 са първокласниците.

Според Диян Стаматов, директор на 119 СОУ, ни очаква по-различна учебна година заради повсеместната криза. "Електронната система продължава да има проблеми, но дневниците започнаха да сработват и информацията тръгва към родителите. Имаме надежда, че утре вече всичко ще е наред", увери той. 

За него до края на октомври няма притснения за сметките за отопление. "Ако сметките се покачат с повече от 20%, би могло да има финансов казус с плащането им. Където училищата и градините са на газ, държавата ще финансира с подкрепа разликата от 60%", обясни Стаматов. 

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН: Прага на класните стаи прекрачват близо 717 000 ученици

По думите му възможностите са няколко. "Първата е да не се плащат сметките, втората е целева субсидия, третата е да има приспадане от сметките, както се прави при тока. Събиране на паралелки е възможно, за да е по-топло. Начален етап ще са в една класна стая, няма да се местят, ще има отдалеченост. При големите ученици дистанция трудно може да се наложи. Ако има случай на ковид, само класа преминава на онлайн формат", сподели той. 

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.