Елизабет II беше най-пътуващият монарх на света

Елизабет II беше най-пътуващият монарх на света и въпреки това не притежаваше международен паспорт. Просто нямаше нужда от него, тъй като британските паспорти се издават от името на Нейно величество, както и тези в още 14 държави от британската общност.

Виктория Влаховска е от Варна. Живяла е със семейството си в Канада, а сега е в Англия. Така се оказва с два паспорта от името на покойната кралица, които скоро ще бъдат историческа рядкост, защото новите ще са от крал Чарлз III.

„Първият ми паспорт от кралицата получих в Канада. Станахме канадски граждани през 2011 г. След това се преместихме в Обединеното кралство и получих британския си паспорт през 2019 г. Двете церемонии бяха коренно различни. Докато в Канада беше изключително тържествено - имаше над 100 души в залата, във Великобритания беше в условията на пандемия. Влизахме по един в залата”, разказа Виктория.

Любимото място за почивка на крал Чарлз III (ВИДЕО)

И споделя, че разглежда с малко тъга паспортите си след смъртта на кралицата. „Открих интересни факти. Правителствата на двете страни от името на Нейно Величество молят граничните власти да съдействат по всякакви въпроси на притежателите на тези паспорти”, каза тя.

Виктория гледа на тях не само като на лесно средство за пътуване, а като на доказателство за принадлежност. Затова, когато кралицата умира, отива в замъка „Уиндзор" да поднесе цветя и се натъква на един от ключовите моменти за кралското семейство през последните дни.

„Успях да видя Уилям и Хари с техните съпруги. Изглеждаха много смирени, сплотени”, поясни Виктория.

След кончината на Елизабет II: Крал Чарлз III наследява лебедите в страната (ВИДЕО)

На същото място вижда преди години и кралицата. „През 2017 г. бяхме на разходка в Ундзор и видях Елизабет II, която излизаше от замъка. Тя отиваше на конните състезания на „Роял Аскот”, допълни жената.

Колкото и да се чувства вече свързана с Великобритания, Виктория Влаховска не мисли да се отказва от канадския си паспорт.

„И двата паспорта са еднакво ценни за мен, но ако се случи извънредна ситуация, в която и да е точка на света, ще разчитам повече на канадския си паспорт. Според канадското законодателство те трябва да евакуират своите граждани незабавно” поясни тя.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.