Вижте няколко лесни трика

Поради високите разходи за ток е много важно да имате възможно най-голям пробег, когато шофирате електромобил. „Дойче веле” дава полезни съвети и трикове.

Карайте внимателно – действайте, вместо да реагирате

Най-важно е да избягвате спирането, защото най-много енергия се консумира при потегляне. Ако следите внимателно маршрута напред, може да видите много табели и сигнали предварително.Тогава не е нужно да спирате напълно преди светофарът да се смени от червено на зелено. Оставете колата да се носи, което я забавя, а после просто ускорете отново.

Пълното спиране и потегляне от нулата консумира много енергия. Затова обърнете вниманието на обкръжението си и действайте съответно.

Достигайте бързо съответното ограничение на скоростта

Колкото по-бързо стигнете до нормалната си скорост, толкова по-малко енергия консумира колата. В същото време обаче внимавайте как използвате педала на газта, защото това влияе пряко върху пробега на вашия автомобил. Винаги внимавайте с педала на газта, дори когато ускорявате.

Опитайте се да поддържате нормалната си скорост възможно най-дълго. Това поддържа потреблението стабилно. Постоянното ускоряване и спиране изтощава батерията. Това важи особено в градски трафик.

Темпоматът може да помогне за намаляване на разхода на гориво

Почти всички съвременни автомобили идват със системи за подпомагане на водача, които могат да помогнат и за увеличаване на пробега. Такъв пример е темпоматът. Ако колата има предсказуем или адаптивен темпомат, тя е още по-енергийно ефективна.

Още съвети - гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.