На уебсайта на FT беше публикуван голям материал за него

Украинският президент Володимир Зеленски беше обявен за личност на годината от британския бизнес всекидневник Financial Times. На уебсайта на FT беше публикуван голям материал за украинския лидер, включващ откъси от интервю с него.

Според статията много украинци преди руската инвазия са „възприемали Зеленски за нещо като шут - аматьор, който не може да се справи с отговорностите на високия пост”. „Но 44-годишният политик спечели своето място в историята със забележителна проява на лидерство и устойчивост”, казват журналистите от FT, които обосновават избора си с това, че Зеленски се е превърнал в „символ на глобалното противопоставяне между либералните демокрации и авторитаризма”.

Олена и Володимир Зеленски в специално интервю: За Херсон и нещастието на украинските деца (ВИДЕО)

FT го сравнява с Уинстън Чърчил (1874-1965), който ръководи британското правителство по време на войната от 1940 до 1945 г., а също и от 1951 до 1955 г. Всекидневникът отбелязва, че подобно на Чърчил Зеленски е изправен пред изборно поражение, когато конфликтът приключи. FT пише, че в Украйна вече се обсъжда дали един военен лидер би бил подходящ кандидат да ръководи страната в период на мир. Според бившия прессекретар на президента Юлия Мендел, Зеленски не притежава необходимата дисциплина и опит, за да ръководи успешно страната в мирно време.

Вестникът отбелязва, че след края на конфликта той ще трябва да „отговаря на трудни въпроси” за това защо страната не е била достатъчно подготвена за конфронтацията. Самият Зеленски заяви пред изданието по този повод, че западните лидери не са споделили с Киев разузнавателна информация за плановете на руските войски преди началото на войната. „Никой не ни показа конкретни материали, в които да се казва, че удари ще бъдат нанесени от една или друга посока”, казва той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС