„Беше създаден, за да му се случи това, което му се случи”, добави Илко Стоянов

Македонският културен клуб в Благоевград осъмна със счупени стъкла. Пострадали хора няма, а извършителите засега остават неизвестни. Според кмета на града целта за провокация е постигната.

„В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция”, каза градоначалникът Илко Стоянов.

Счупиха стъклото нa Македонския клуб в Благоевград (ВИДЕО)

Кметът призова политиците да оставят хората да живеят спокойно. „Северна Македония е на 20 километра. Всяка събота и неделя има българи, които отиват там, както и обратното. С такива провокативни действия се развалят взаимоотношенията”, добави той.

За културния клуб Стоянов посочи: „Това не е клуб, а едно помещение, което очевидно беше създадено с такава цел - да му се случи това, което му се случи в момента. Няма никакъв живот за него, бяхме го забравили”, е мнението на кмета.

 

 

Атанас Мазнев, който е основател на македонския клуб, посочи, че атаката с се дължи на възникналото напрежение напоследък между България и Северна Македония. "Не искам първосигнално да обвинявам нападателите, това са хора, вероятно със самосъзнанието, че са патриот. Виновни са медиите главно, виновни са също така политиците и други, които имат интерес от това напрежение", посочи Мазнев. 

Той заяви, че лично към него не са отправяни заплахи. Мазнев коментира и съботните събития на Гюешево, като подчерта, че това е бил отговорът на Северна Македония за случилото се на 30 октомври миналата година в Благоевград, когато беше открит Македонският културен клуб.

"Спомняте си как шествието беше спряно и не беше допуснато да положи цветя на паметника на Гоце Делчев. Това беше от гледна точка на българския закон закононарушение, дори престъпление, но това нещо не беше изяснено в достатъчна степен истината. Това, което се случи на Гюешево е неправилно и неприятно", категоричен е Мазнев. 

Македонският културен клуб в Благоевград работи само един ден в седмицата за един час. Според Атанас Мазнев целта му е да съхранява македонската култура и фолклор. От клуба заявиха още, че като неправителствена организация се надявали на финансиране от българската държава, но умишлено били поставени пречки за подобна помощ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.