Премиерът коментира и готовността ни да окажем помощ на Турция

Нямаме информация, че българи са заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Определям това решение като грешки и слабости на растежа. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев във връзка със събитията около честванията за Гоце Делчев от уикенда.

„След получаването на подробна информация ще решим какви мерки трябва да предприемем по отношение на този неприятен инцидент в нашите двустранни отношения. Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие. Опитаха се да възпрепятстват и официалната ни делегация”, каза още той.

Министър-председателят подчерта, че страната ни никога не е била заплаха за националната сигурност на Северна Македония. „България беше първата държава, която призна РСМ като независима през 1991 г. и предостави въоръжение и техника за силите на РСМ. Това са факти, които не бива да се подминават”, категоричен е той.

Помощта за Турция

България е готова да окаже всякакво съдействие на Турция, обяви той след опустошителното земетресение в южната ни съседка. Засега не е получено искане от страна на Сирия за оказване на помощ, уточни министър-председателят.

„Вече сме изпратили 73-ма спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от това тежко земетресение, пет кучета от Червения кръст. Така че правителството, съвместно със Столичната община и БЧК, реагира светкавично”, добави премиерът.

Страната ни има готовност, при заявка от Турция, да предостави и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите. „Очакваме да получим списък на необходимостите, включително - палатки, вода, храни и медикаменти. Все още обаче няма такъв списък”, разясни Донев.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.