Американският президент произнесе традиционната си реч пред Конгреса

Американският президент Джо Байдън произнесе традиционната си реч "За състоянието на съюза". В продължилото 72 минути обръщение към Конгреса той приветства възстановяването на американската икономика и създаването на  рекордните 12 милиона работни места.

В речта си Байдън следваше темите, на които многократно се е спирал от началото на мандата, и призова републиканците да работят заедно. Джо Байдън каза, че нахлуването на Владимир Путин в Украйна е изпитание, което Съединените щати и техните съюзници от НАТО са преминали, и отново обеща да подкрепя президента Зеленски толкова дълго, колкото е необходимо.

„Говорих от тази зала преди една година, само дни, след като Владимир Путин отприщи бруталната си война срещу Украйна. Убийствено нападение, предизвикващо образи на смъртта и разрушенията, каквито Европа претърпя през Втората световна война. Нашествието на Путин е изпитание за вековете. Тест за Америка. Тест за света. Бихме ли отстоявали най-основните принципи? Бихме ли отстоявали суверенитета? Ще отстояваме ли правото на хората да живеят свободни от тирания? Ще застанем ли в защита на демокрацията? Тъй като такава отбрана е от значение за нас, защото поддържа мира и предотвратява възможността за потенциални агресори да застрашават нашата сигурност и просперитет. Една година по-късно знаем отговора”, гласеше част от речта на американският държавен глава.

Това беше първото му подобно изказване, след като републиканците поеха контрола над Камарата на представителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.