Няма видими следи на централната фасада на офиса

Тази нощ неизвестни лица са проникнали в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие. Няма видими следи на централната фасада на офиса. Полицията извърши оглед. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Пред NOVA директорът на културния център Антония Велева изрази надежда извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Видеозаписи, заснети от охранителните камери, вече са предоставени на полицията.

„Има изпочупени неща, липсва част от компютърната конфигурация. Ние сме държавна институция - този случай трябва да бъде третиран като посегателство над обект изключително ценен за нашата държава”, заяви Антония Велева.

Запитана дали имат подозрения кой може да седи зад това нападение, тя отговори: „Нито аз, нито служителите на КИЦ не сме получавали каквато и да е заплаха или агресия”.

Новото помещение на Българският културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония. 

Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г.

Говорят общинските служители, счупили прозорците на Македонския клуб в Благоевград 

От външното ни министерство незабавно излязоха с позиция, в която определят извършеното като „посегателство срещу Българската държава”, като уточняват, че това се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания. Тя подчерта очакването на българската държава институциите на Република Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, се посочва още в изявлението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Маринела Величкова, кореспондент на БТА