Служителите на музея се включиха в масовите стачки във Франция

Лувърът затваря врати. Прочутият парижки музей няма да работи днес, защото служителите в него също ще се включат в масовото недоволство срещу готвената пенсионна реформа във Франция. Тя предвижда французите да работят до 64 години, вместо до 62, както е сега.

Стачки, демонстрации и блокади се провеждат в редица градове. Недоволството от вдигането на пенсионната възраст не отслабва. Пак се очакват стотици хиляди участници в митингите и блокадите на пътища, рафинерии и други ключови обекти. Недоволството се засили заради начина, по който правителството заобиколи парламента, за да въведе новите правила. Това увеличава риска от безредици. Профсъюзите призоваха президента Еманюел Макрон да спре въвеждането на новия закон, за да се успокоят страстите.

„Аз съм против тази реформа, защото имам двама родители, които се убиват от работа и вредят на здравето си. Баща ми, той работи всеки ден, става и отива на летище Шарл де Гол в 5 сутринта, за да товари самолетите. Трудно ми е да си представя, че на 64 години ще трябва да се събуждам в 3 сутринта”, твърди ученикът Шарл Шулиак.

„Мисля, че когато има институции, които не ни слушат, когато организираме демонстрации, които са по-мирни и които са обявени предварително и това също не помага, тогава трябва да намерим други начини да действаме и да бъдем забелязани. Не ни чуват, когато протестираме мирно, нито когато синдикатите се опитват да се срещнат с президента”, посочва и Елиза Ферейра.

Заради стотици протестиращи по летищата може да се стигне до отменени или закъснели полети.

Част от градския транспорт в Париж няма да работи днес, а останалата част ще се движи с променени маршрути. Властите обявиха, че близо 13 000 полицаи са мобилизирани заради предстоящата стачка днес. Стотици хора пък обвиниха силите на реда в "брутално" отношение срещу демонстрантите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.