Това научи NOVA от свои източници

В момента на опита за атентат срещу главния прокурор той не е пътувал със семейството си, както се твърдеше първоначално, научи NOVA от свои източници. Вътрешният министър Иван Демерджиев по-късно отказа да коментира този въпрос, но заяви, че обвинител номер 1 "не е бил сам в колата".

Взривът е бил така насочен, че ако бронировката на колата издържи, ударната вълна да измести автомобила няколко метра встрани и той да падне в дерето.

„Мисля, че е имало и хора, които са чакали автомобилът да спре и евентуално да продължат с атентата спрямо главния прокурор”, каза експертът по пътна безопасност Тенчо Тенев в ефира на „Здравей, България". По думите му извършителите вероятно са знаели, че бронираната кола на Гешев няма да понесе сериозни щети от подобен взрив. 

Бомба с 3 кг тротил и осколки срещу Гешев, взривът предизвикал огнен стълб (ВИДЕО)

По данни от службите не повече от петима души у нас могат да изработят такова взривно устройство. Човекът, който физически го е активирал обаче, е избързал и това е причината опитът за атентат да не вземе жертви.

Версията, че бомбата е детонирана чрез дрон експерти определят като "малко вероятна", защото  се взривява в точно определен момент, а извършителят трябва да има ясна видимост към мишената.

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Бомба срещу кортежа на главния прокурор (ВИДЕО)

На мястото, където бе извършен опита за покушение, е правен атентат и срещу Константин Димитров-Косьо Самоковеца през 2003 г.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.