Вижте съветите на експерти, представени от „Дойче веле”

Липсата на сън може да предизвика сърдечни заболявания или проблеми с паметта. За да си подсигурим комфортен сън, е необходима и правилна възглавница.

Екипът на „Дойче веле” ни среща с треньорката по сън Ева Бовед. Тя е убедена, че здравият сън прави хората красиви. А възглавницата е по-важна, отколкото си мислим.

Има различни видове възглавници, които са повече или по-малко поддържащи или меки. Те създават усещане за комфорт като помагат на мускулите, връзките и сухожилията да се отпуснат. Грижат се за добрата опора откъм главата до петите през цялата нощ.

Как да изчислим от колко часа сън имаме нужда (ВИДЕО)

В своя магазин Ева помага на клиентите да изберат правилната възглавница. В дъщерната фабрика на семейния бизнес индивидуалните възглавници пък се изработват ръчно. По-подходящ вариант за поддържащата възглавница е по-малката по размер - например 80/80 см. Върху нея се побират само вратът и главата.

Пълнежът е също толкова важен, колкото и размерът. Има синтетични, животински и растителни пълнежи за различни нужди. Синтетичният пълнеж е подходящ за хора, които се потят обилно или страдат от алергии. Този тип възглавници може да се перат в пералня, съхнат бързо и много добре абсорбират влагата.

Най-добрите храни за здрав сън (ВИДЕО)

Най-скъпи са перата и пуха, следвани от зеленчукови пълнежи като лимец и просо. Семената на зърното, ползвано за възглавници, са извадени и се ползва само обвивката. Този пълнеж ни създава усещането, че лежим върху пясък. Стабилността върху подобна възглавница е различна, защото материалът вътре не потъва.

Има и възглавници, създадени специално за хората, които спят на една страна. Тук лимфната конгестия е намалена, за да няма натиск върху лицето.

Важно за всички видове възглавници е да се почистват добре на всеки две години.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.