Според СЗО дългосрочната им употреба може да доведе до нежелани ефекти

Без изкуствени подсладители в храните и напитките - това съветва Световната здравна организация, след като десетки проучвания доказаха, че заместителите на захарта може да имат сериозни последици за здравето.

Всеки ден милиони потребители консумират подсладители в продукти като диетични газирани напитки, различни сладкиши, опаковани храни или за подслаждане на кафе. Сред най-широко използваните са - ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза и стевия.

"На твоя страна": Ръст в цените на козметиката у нас

Най-често те се използват като алтернатива на захарта за намаляване на теглото. Според СЗО обаче дългосрочната употреба на изкуствените подсладители може да доведе до нежелани ефекти като повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни. 

Повече гледайте във видеото!

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.