4900 преписки за ремонт на сгради, обявени за културно наследство, чакат да бъдат разгледани

Започна ремонтът на най-старото учебно заведение в Пловдив. Сградата на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ е построена преди 140-години и е паметник на културата от национално значение. Това е първата мъжка гимназия в цяла България.

Според кмета на район „Централен” Георги Стаменов за 3 г. са успели да проектират обекта за реставрация и консервация, да извадят строително разрешение, да изберат фирма-изпълнител. „Предвидили сме в рамките на летния сезон да ремонтираме покрива, да се сменят дограмите и да се възстанови фасадата. В рамките на лятната ваканция през 2024 г. да се ремонтира вътрешността на училището”, каза Стаменов. Според него е трябвало да се спази процедурата, да се спазят всички срокове и това е отнело известно време.

НАПРЕЖЕНИЕ В ПЛОВДИВ: 4 училища спорят за 2 сгради

Възстановяването на основната сграда ще струва около 9,5-10 млн. лева. По думите на министъра на културата Кръстю Кръстев училището ще бъде възстановено в пълния си вид. „Искам да сваля шапка на хората, които са правили сградата преди 138 години. Спазени са всички процедури, това се оказа един много читав проект – което липсва в България”, каза Кръстев.

Той призна, че 4900 преписки за ремонт на сгради, обявени за културно наследство чакат да бъдат разгледани. „Очакваме да разширим с 17 души състава на Националния институт за културно наследство, за да могат тези преписки да вървят по-бързо”, каза Кръстев.

След серия от протести на родители и учители и на над две години разтакаване между институциите, най-сетне започва ремонтът на пъ

За проблема ви разказахме неотдавна в предаването „Твоя ден“, след като разгневени родители ни сигнализираха, че сградата на училището е опасна. От фасадата падат огромни парчета мазилка с риск да ранят някои от децата. Прозорците на класните стаи и коридорите са с изгнила и изметната дървена дограма. Подовата настилка също се нуждае от подмяна.
 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.