В съдебната система има хаос и неясноти, които Конституционният съд трябва да разреши час по-скоро, коментира Нешев

„Засега искането, което Конституционният съд ще разгледа, касае само механизма за разследване на главния прокурор, промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които на практика беше свалено мнозинството, с което се избира и освобождава един от тримата големи”. Това каза в ефира на „Твоят ден” журналистът на NOVA Стоян Нешев.

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

„В съдебната система има хаос и неясноти, които Конституционният съд трябва да разреши час по-скоро”, посочи още Нешев.

Относно процедурата по избирането на нов главен прокурор, репортерът на NOVA коментира:„Една част от кадровиците смятат, че процедурата трябва да бъде спряна. Други обаче казват, че тя трябва да продължи. Такава теза изразиха вчера и от ГЕРБ”.

"Считам, че трябва да се изчакат измененията в Конституцията, защото те ще засягат структурата и функционирането на ВСС. Очакването е да бъде разделен на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет", заяви още Нешев.

По думите му е възможно Борислав Сарафов да остане на поста главен прокурор и след 26 октомври. "Като наблюдатели виждаме каква е обстановката в съдебната система. Този Висш съдебен съвет започна нова процедура, но ми се струва, че не иска да избере титуляри", допълни Нешев. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.