"Има търговци, които нямат разрешения да продават каквото и да е", каза той

Мъж е с изгаряния след като детски балон се възпламени на сантиметри от него. Случаят е от Казанлък. Оказва се, че това не е прецедент и има още потърпевши от балоните, включително и деца. 

Трима пострадали от взривили се детски балони от началото на годината

"Това е основният проблем, че повечето такива лица, които продават тези балони, те не са търговци, не са стопански субекти. Това са физически лица, които един вид амбулантни търговци, които продават тези балони по паркове, по централни улици, където нашите проверки са установили, че дори не разполагат и съответните разрешения да продават каквото и да е", заяви Ангел Джалев, Комисия за защита на потребителите в „Интервюто в Новините на NOVA”.

На въпроса защо заменят веществото в балоните, Джалев обясни, че причината е икономическа. "Тъй като хелият е изключително скъп, за търговците е много по-рентабилно и много по-печелившо да го заменят с друг газ, който ние към момента не знаем точно какъв", добави той.

ОГНЕНИ КЪЛБА И ТЕЖКИ ИЗГАРЯНИЯ: Детски балон избухна и рани мъж

"Ако помните в началото на годината, имаше подобен случай в гр. София с дете, което беше пострадало от подобен тип балон. Тогава нашите инспектори отново с координация с колегите от РЗИ установиха конкретния търговец и той беше санкциониран. След това ние направихме една кампания нарочно в края на месец май, преди 1 юни, Деня на детето по столичните паркове. Установихме, че има такива амбулантни търговци, които дори нямат съответните разрешения да продават каквото и да е", каза Ангел Джалев.

"Най-практичният съвет, който мога да дам, е да не се купуват балони от такива амбулантни търговци. А от търговски обекти, които предоставят съответната информация на потребителя или специализирани магазини, продаващи такъв тип стоки. Да не се разчита на такива амбулантни търговци, които с цел печалба, пълнят съответните балони с неизвестно вещество, което явно е опасно", предупреди Джалев. 

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.