Само пред NOVA говориха битите в Скопие фенове

Сблъсъци, арести и ранени при снощния мач на „Левски” в Скопие. Част от българските фенове бяха нападнати още преди срещата в квартал на града, а един беше ранен с нож. Той е в стабилно, но тежко състояние и е претърпял операция. Конфликт имаше и на самия стадион. 19 българи бяха арестувани от местните власти. Само пред NOVA говориха битите в Скопие левскари.

Приятел на намушкания българин в Скопие: Полицията ни отби през опасен квартал

Петър Бозов и негови приятели се отправили към Скопие, за да подкрепят любимия отбор. Левскарите влезли в града, когато в един от кварталите ненадейно колите им били обградени.

„Имаше колове, метални прътове. По едно време замерваха и с варели. Мен ме удариха с кол, имам рана от това”, разказва потърпевшият.

Единият от нападателите извадил и нож. Намушкал 29-годишен фен на „Левски” в корема. „Наръгаха го през прозореца, без причина. Момчето беше загубило съзнание”, добави Бозов. Младежът вече е стабилизиран и няма опасност за живота му.

„Искам да благодаря на NOVA, че първа съобщи за случая. Благодарение на реакциите на българските медии, отношението беше малко по-хуманно, но все още е изключително антибългарско. В районното полицай каза, че няма да ни задържа, защото не иска дипломатически скандал”, разкри Бозов.

Един от задържаните пред стадиона в Скопие: Имаше провокации от македонската полиция

Част от нападателите вече са установени. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения, съобщиха днес от МВР на Северна Македония. В съобщението се казва още, че на мача са арестувани 19 левскари. Нарушили обществения ред и нападнали полицаи. Всички те са освободени, по информация на NOVA. 

„Случилото се вчера беше поредното доказателство, че футболът и всеки друг спорт, трябва да се оставят на спортистите и на истинските фенове, а не на хулигани, които овладяват събитията преди и след мача, а след това и всички новини”, коментира премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

В ранния следобед привържениците на „Левски” бяха освободени, видя екипът на NOVA. „Имаше провокации от страна на другия футболен отбор. Мисля, че и от полицаите имаше провокации. Хвърлихме си вещите – стотинки и всичко, пред стадиона. Такива бяха изискванията”, обясни български фен.

Намушканият българин в Скопие: Прокуратурата у нас разследва опит за умишлено убийство

За коментар през целия ден NOVA търси и консула ни в Северна Македония. По неясни причини той отказа среща с екипа ни.

Българските депутати поискаха твърда реакция от МВнР към Скопие

Остри реакции последваха в Народното събрание. Депутати призоваха Външното ни министерство да привика посланика на Северна Македония у нас и да му бъде връчена протестна нота.

„Не мисля, че тази държава, с поведението, което демонстрира, и нейните граждани, е готова за ЕС, защото това е въпрос на ценности”, посочи Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

„Спортът е един от начините да градим мостове с нашите най-близки съседи. Не трябва да злоупотребяваме с него. Трябва да го направим мост между нашите две нации, за да се движим заедно и да им помогнем за европейското им бъдеще”, смята Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Полицията в Скопие задържа 19 привърженици на "Левски"

„Ние сме членове на ЕС. Ние сме тези, които могат да въздействат на членството и кандидатстването на РСМ. България трябва да поиска спиране на разговорите с Македония. Българите там са преследвани като животни, бити и пребивани”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Най-силният сигнал и политически би бил максимално бързо да се преодолеят спънките и да бъде променена конституцията на Северна Македония и българите да бъдат включени в нея”, подчерта Кристиан Вигенин от БСП.

„Отговорността е на „колегите” от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които с лека ръка, на жаргон, се наведоха, когато България трябваше да има твърда и последователна позиция спрямо РСМ”, уточни Станислав Балабанов от ИТН.  

Позиция и на премиера Денков

Агресията е напълно неприемлива. Ясно е, че се търсят всякакви поводи за нея. Това коментира премиерът Николай Денков, след като български футболни фенове бяха нападнати в Скопие, а един от тях беше намушкан с нож.

Денков за нападението над българи в Скопие: Търсят се всякакви поводи за агресия

„Има вече реакция на България – изявление на МВнР, а СГП се самосезира, за да се разкрие цялата истина и виновните да понесат наказанията си. По всичко изглежда че младежът е стабилизиран”, уточни министър-председателят.

Според Денков организацията в северномакедонската столица не е била достатъчно добра, за да се стигне до инциденти. С министрите на вътрешните работи и на спорта ще бъде обсъдена предстоящата такава футболна среща в България.