Те са различни по цвят, характер и форма, но еднакво забавни

Вероятно всички познаваме пъстрите герои, с които толкова много поколения деца се забавляват както на страниците на книжките, така и на малкия екран. Барбароните са семейство от девет весели герои – всеки с различна форма, цвят и характер, но всички зареждащи с настроение.

Знаете ли, че анимационната поредица се излъчва в EON Kids – част от ТВ платформата на EON? Но кои са Барбароните, как са били създадени и какво трябва да знаем за тях, преди да пуснем филмчето на децата си?

Любимите на малки и големи Барбарони вече над 50 години радват децата. Създадени са от Анет Тизон и Талас Тейлър – френско-американска двойка. Двамата през 1970 година първи решават, че история за герои, приличащи на захарен памук, но споделящи общи черти с растенията, би могла да бъде интересна на децата. И се оказват напълно прави.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Анет Тизон е французойка, архитект по професия, а Талас Тейлър е американец, учител по биология. През май месец на далечната година двамата се разхождат заедно из Париж, когато Талас Тейлър чува дете да моли родителите си за нещо, което на него му прозвучало като „ба-ба-ба-ба“. В действителност детето е пожелало захарен памук – на френски език той се нарича „Barbe à papa“. По-късно на същия ден двойката създава първия герой от семейството на Барбароните – Татко Барба. Вдъхновени от случката със захарния памук, те рисуват розовия герой на салфетка в ресторант, а името му „Барбапапа“ се ражда напълно естествено. От персонажа на обичливия баща се раждат и останалите членове на семейството – всеки със своите отличителни страни на характера. Но не веднага след това започва успехът на Тейлър и Тизон. Няколко издателски къщи отхвърлят идеята им, смятайки, че продажбите на книжките биха били недостатъчни да покрият дори производствените разходи.

Когато най-сетне откриват издателство, което се съгласява да създаде от идеята детска книжка, успехът е невероятен. Децата се влюбват в цветното семейство и малко по малко историята достига до все повече млади читатели. След това, през 1973 година, се появява първото филмче за семейството. Макар и то да е кратко - едва 5 минути, то предизвиква достатъчно голям интерес.

Барбароните придобиват най-широка популярност през 1999 година, когато се появяват японските версии на анимацията „Татко Барба около света“. Кратките, но интересни епизоди, общо 50 на брой, достигат до десетки държави по света, а книжките за семейството биват преведени на над 40 езика.  

Кои са Барбароните?

Семейството от чудати същества се състои от Татко Барба, Мама Барба и техните седем деца – всеки разпознаваем с цвета и характера си. Подобно на захарния памук, те имат специалната способност да променят формата си и именно това им помага да се справят с разнообразни приключения и трудности. Раждат се в градината, също като растенията, но обитават голяма къща по пример на хората. Барбаронската къща е разположена на един зелен хълм, близко до дома на приятелите на семейство.

Татко Барба

Като първо създаден, розовият Татко Барба най-силно прилича на захарен памук. Той е вечно усмихнат и готов да помага на другите, затова и всеки го харесва. Историите с него водят до разнообразни приключения.

Мама Барба

Винаги красивата и усмихната Мама Барба, или Барбамама, е черна, но обича да носи венец от маргаритки на главата си като отличаващ аксесоар. Тя се грижи за семейството и къщата, но същевременно не се страхува от екшън – може да строи и да поправя счупени неща. Не се плаши дори от вулканична лава.

Барбалала

Една от дъщерите в семейството, зелената Барбалала, обича музиката и може да свири на множество инструменти. Но освен това се интересува от ботаника и екология. Обикновено тя е изобразявана като много спокойна и с женствен темперамент.

Барбарела

Лилавата Барбарела е сред най-красивите в семейството. Обича да отделя време на грижи за външния си вид и не пропуска възможността да изпробва нови гримове, парфюми и бижута. За сметка на това не понася насекомите и бяга от тях.

Барбалена

Другата дъщеря в семейството се познава по яркооранжевия си цвят. Тя е любознателна и обича книгите, а често играе, като се преструва на учителка. Винаги иска тя да бъде лидер и затова понякога не се разбира с брат си Барбадан, който също има състезателен дух.

Барбадан

Червеният Барбадан е братът, който най-много обича да спортува. В повечето си свободни моменти той се отдава на тренировки, а когато не работи върху тялото си, работи върху ума си. Обича да се преструва на Шерлок Холмс с шапка и лупа и е винаги готов да разрешава мистерии.

Барбарири

Барбарири лесно се разпознава по жълтия цвят, но и по любимото му хоби – прекарва времето си сред природата, изследвайки флората и фауната. Обича животните и ги пази от зложелатели, наред с техните домове. От него децата могат да научат много за опазването на околната среда.

Барбадей

Синият Барбарон в семейството може да изглежда забавен, но всъщност е много умен. Астрофизиката, химията и генетиката са му любими предмети. Обича да провежда експерименти и да изобретява нови машини и химически отвари, макар че често това, което създава, е предпоставка за повече беди, отколкото за помощ.

Барбалячо

Черният и рошав Барбалячо е творецът в семейството. Обича да рисува, да създава скулптури и да бъде креативен. Не се страхува да покаже своята чувствителна страна и това се отразява в изкуството му.

Защо децата обожават Барбароните?

Очарователният свят на Барбароните с причина привлича децата. Цветните им образи са страхотен източник на забавление, а ситуациите, в които те изпадат, могат да научат малчуганите на много. Именно това прави и анимациите за Барбароните харесвани и от родителите. Семейството герои винаги е готово да помага на другите и да се отзове в лицето на неправдата. А историите, които разказват за техните приключения, са ценен пример за децата.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Източник: orangecenter.bg