Не е работа на министъра да коментира всеки случай, смята Гунев

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е закъсняла. Цялата политическа въртележка, която се върти с назначаване, освобождаване на главни секретари, се отразява демотивиращо. Това показва, че системата е политизирана и който има политически връзки може да прескочи много нива. Това заяви Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Главният секретар на МВР подаде оставка

Според него главният секретар на МВР трябваше да подаде оставка още при смъртта на първите загинали полицаи, които бяха прегазени от бус с мигранти в Бургас.

„Полицията трябва да се ръководи от главен секретар, а не от министър. Министърът трябва да е политическо лице, работата му не е да коментира всяко убийство, всеки случай, всяка катастрофа. Ролята на главния секретар е да ръководи силите и средствата на министерството. В последните години с полицаите-министри стана практика воденето на полицията от министрите, което не е правилно”, смята Гунев.

Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

В последните 10-15 г. виждаме липса на мандатност, на ясни критерии. Не може да говорим за съдебна реформа, ако полицията е политизирана, смята бившият зам.-вътрешен министър.

В последните 10 г. стана традиция да бъдат сменяни областни директори, главни секретари – това е деструктивно и подкопава мотивацията на полицаите, категоричен е Филип Гунев.