Документалният филм "Създателите на лъкове" (The Bowmakers) разказва историята му

Издържала изпитанията на времето, класическата музика векове наред вдъхновява, вълнува и провокира учени, писатели, поети, философи... И разбира се и най-обикновените хора. Това музикално изкуство е създадено в традициите на западната (европейската) култура. Терминът "класическа музика" се появява едва в началото на XIX век, в опит да се "канонизира" периода от Йохан Себастиан Бах до Лудвиг ван Бетовен като златен период по аналогия със златната ера на скулптурата, архитектурата и изкуството от класическата античност (от която пряко не е запазена следа в историята на музиката). 

Току що гледахме невероятен документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който ни вдъхнови да ви разкажем повече за един инструмент, използван в нея, за който никога не сте се сещали.

Инструментите, използвани в класическата музика до голяма степен са изобретени преди средата на XIX век (в повечето случаи много по-рано), и шифровани в XVIII и XIX век. Те се състоят от инструментите на оркестъра, заедно с няколко други солови инструменти (като пиано, чембало и орган). Симфоничният оркестър е най-широко известната среда за класическа музика. Той включва струнни, дървени духови, медни духови и ударни инструменти.

Документалният филм "Създателите на лъкове" (The Bowmakers) разказва историята на най-важния инструмент, за който никога не сте се сещали. А именно лъкът. Казват, че той е "Пепеляшката" на оркестъра, оставащ в сянка на фона на по-бляскавите си партньори. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Лентата проследява най-любопитните и вълнуващи факти за него, както и необикновените майстори, които го изработват. 

Малцина, дори любителите на класическата музика, гледат на лъка като на самостоятелен инструмент, но музикантите го виждат по много различен начин. За тези творци той е също толкова важен, за да може да се изрази душата на музиката, колкото значима е самата цигулка или виолончелото.

The Bowmakers ни показва целия път - от работилниците на виртуозите в занаята до родното място на лъка във Франция и до Бразилия, където се намира дървото, от което се правят най-добрите лъкове в света.

Класическата музика безспорно е най-вече музика за ума и духа. И като такава тя има пряко отношение към по-висшите човешки потребности – уважение, самореализация и самотрансценденталност. Тя ни помага да развихрим своята креативност и да черпим вдъхновение. Така че, всеки, който реши да се потопи в нежността и изяществото ѝ, може само да спечели.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.