Булката и младоженецът също са сред жертвите

Трагедия в Ирак - късно снощи по време на сватба избухна пожар. Броят на жертвите и ранените е около 450 души. Близо 800 са били гостите. Булката и младоженецът също са сред жертвите. Властите съобщиха, че огънят е избухнал по време на сватбения им танц, като причината за избухването на пламъците са фойерверки. Местните медии съобщиха, че облицовката на сватбената зала е била силно запалима. Установено е, че външната част на сградата, която е избухнала в пламъци за кратко време, е била изградена от строителни материали, които са забранени в Ирак. И към този част продължават усилията по търсене на затрупани под руините.

Премиерът на Ирак Мустафа ас Судани обяви три дни национален траур в страната за жертвите на пожара. 

Траурът в Ниневия ще продължи една седмица. Регионалният управител разпореди още празненствата по случай раждането на ислямския пророк Мохамед да се отложат "до второ нареждане", предаде иракската агенция ИНА.

Министърът на вътрешните работи Абдул Амир аш Шамари заяви, че девет души, работещи в залата, са били задържани и са били издадени заповеди за арест на четирима собственици.

Фойеверки причиниха пожар на сватба в Германия, петима пострадаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Експерти по наказателноправни доказателства и гражданска защита потвърдиха, че залата е била построена от силно запалимия материал екобонд. Имало е и заря, която е причинила пожара, а освен това в залата не са били изпълнени изискванията за сигурност", съобщи ИНА.

Иракският вътрешен министър нареди да бъде сформирана комисия, която да разследва случая, който според предварителния доклад на министерството "не е криминален", а се дължи на липсата на мерки за безопасност. Според заместник-управителя на провинция Ниневия по време на пожара в залата е имало около 1000 души.