Разказва „Дойче Веле”

Новородените не могат да контролират мускулите си, но независимо дали става въпрос за вдигане на главата, лазене или ходене, нищо не работи без нашите мускули. Научим ли се да ги контролираме, трудният път дотам често се забравя. А много други органи също разчитат на нашите мускули.

Как работят те? Как са структурирани? И как да ги поддържаме във форма?

В живота понякога някои са хвалени, а други вършат истинската работа зад кулисите. В нашето тяло това са мускулите. Само с тяхна помощ сърцето може да изпомпва кръв, белите дробове да дишат, а храносмилателната система да придвижва храната в тялото. Мускулите контролират мимиките ни, позволяват ни да мигаме и да се усмихваме, карат космите ни да настръхват.

Мускулната тренировка укрепва костите и ставите, поддържа метаболизма, предотвратява загубата на мускул с напредване на възрастта.

Не всички мускули обаче могат да се тренират, защото не можем съзнателно да контролираме половината от тях. Мускулите на много органи се контролират предимно несъзнателно от автономната нервна система, така че жизнено важните функции на тялото винаги остават активни. Но и тези мускули печелят косвено от тренировките. Ускореното кръвообращение тренира сърцето и кръвоносните съдове, а дълбокото дишане - мускулите на дихателната система. И тъй като нашите мускули ръководят шоуто, те заслужават много внимание.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.