Десетки хиляди войници са обградили анклава

Израел е близо до началото на наземна операция в Ивицата Газа. Десетки хиляди войници са обградили анклава. Според говорител на армията поставената цел е да бъдат унищожени всички военни способности на терористите от „Хамас”. Това води до големи притеснения сред международната общност. Членовете на групировката се крият сред два милиона цивилни, които не могат да напуснат Газа.

Докато заемат позиции, военните продължават да намират телата на убити граждани в населените места край Газа. Броят на жертвите непрекъснато се увеличава. „Към 6 часа тази сутрин е потвърдена смъртта на 1200 израелски граждани. Ще повторя тази цифра, защото е трудна за възприемане - 1200 убити, почти всички - цивилни”, посочи Йонатан Кунрикус, офицер в израелската армия.

Гълъбов: "Хамас" се крие в училища, болници и населени места, използва цивилни като жив щит

Армията казва, че жителите на земеделски кооперативи са хора, които са живеели в мир с палестинците, преди да бъдат нападнати от „Хамас”. „Те имаха приятели в Газа, общуваха с жителите и с радост приемаха работници от там, които се трудеха на нивите на този кибуц и осигуряваха препитание за хиляди жители на Газа”, подчерта Кунрикус. Израелската армия вече е разположила артилерия, танкове и десетки хиляди войници. Наземната атака срещу гъстонаселения район изглежда ще започне скоро. „Войниците са в близост до Газа и се приготвят да изпълнят мисията, която им беше дадена - да направим така, че след тази война „Хамас” да няма никакво военни способности, с които да заплашва или убива израелски цивилни”, каза още Йонатан Кунрикус.

Израел не е вкарвал армията в Газа от години. Последната подобна операция доведе до 2 хиляди цивилни жертви. Като се има предвид, че се очаква сегашната офанзива да е значително по-голяма, притесненията са, че предстои истинска трагедия. Още преди да е започнала атаката, Израел разгърна безпрецедентна вълна от удари от въздуха. Тя продължи и тази нощ, като палестинците казват, че са загинали стотици цивилни граждани, а хиляди са били ранени.

Критики продължава да търпи и решението на Израел за пълна блокада на Газа, където не влизат храни и горива и са спрени токът и водата. „Израел има правото да се защитава, но това трябва да стане в рамките на международното право”, подчерта върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел. По думите му „някои техни решения му противоречат”. Първият дипломат на Европейския съюз каза още, че 27-те са се съгласили да не спират хуманитарните плащания за Палестина. Според Борел две или три страни са били против или са искали промени, но е било решено хуманитарната помощ да продължи.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК