Според Караджов визитата на Байдън в Израел е опит да спре затъването на региона в по-голяма война

„Съединените щати са много ангажирани с този конфликт, по начин, който много анализатори не могат да си спомнят”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Христофор Караджов по повод напрежението в Близкия изток между Израел и "Хамас". По думите му това се дължи до голяма степен и на високата подкрепа на Джо Байдън за Израел.

Караджов изтъкна, че Байдън е решил да лети за Израел, въпреки въздушните удари срещу болница в град Газа и решението на арабските лидери да отменят срещата с него в Йордания. Той определи тази визита като опит да се предотврати затъването на региона в още по-голяма и кървава война.

Байдън заминава на посещение в Израел

„Държавният секретар Антъни Блинкен участва буквално в маратон в региона, но най-интересното беше, че той участва в заседанието на кабинета на националната сигурност, който Израел създаде. Това също е прецедент – американски топ дипломат да участва в заседание на израелското правителство”, заяви Караджов.

По думите му по време на заседанието Блинкен е опитал да убеди израелците да не започват офанзива в Ивицата Газа, а да се отворят коридори за изтегляне на бежанци и за доставяне на хуманитарна помощ.

Защо се бави офанзивата на Израел в Ивицата Газа?

„САЩ имат много голям ангажимент, защото тяхната репутация е поставена на карта. Подкрепата за Израел беше много висока в САЩ, когато се случиха събитията. Съединените щати залагат репутацията си да намерят дипломатическо решение, военно решение няма”,каза още Караджов.