„Използват дерогацията като пешка на една шахматна дъска, използват и хората”, смята синдикалистът Ваковски

„Като счетоводител заявявам, че „Лукойл-Нефтохим” не е просрочил нито един данък, всички заплати и осигуровки са внесени, всички заплати са реални”. Това заяви Анелия Дачева, счетоводител в нефтопреработвателната компания. Тя е един от нефтохимиците, които излязоха на протест на кръговото кръстовище на Бургас към София.

Работещи в „Лукойл Нефтохим” излязоха на протест (СНИМКИ)

Членовете на Синдиката на българските нефтохимици затвориха кръговото движение на изхода на Бургас, посока към АМ „Тракия” този предиобед. Служителите на бургаската рафинерия още в понеделник заявиха готовността си да защитават със всички законови средства работните си места. Решението им дойде след като стана ясно, че държавата иска да преразгледа оставането на дерогацията за внос и преработка на руски петрол

Жена с бебе също е на протеста. Мотивът й да бъде там е, че иска да има къде да се върне на работа, когато й свърши майчинството.

Според президента на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски управляващите „използват дерогацията като пешка на една шахматна дъска, използват и хората”.

До 12 часа кръговото кръстовище от Бургас към София остава затворено. Протестиращите нефтохимици пропускат само автобуси на градския транспорт и линейки.