Очаква се ВАС да се произнесе до 20 ч. в понеделник

"За момента няма квалификации за нарушение. Има някакви спекулации. Правят се манипулативни внушения, но аз няма да коментирам. Премиерът вече изрази позицията си относно това, което от ДАНС са написали в техния доклад". Това заяви Васил Пандов, ПП-ДБ след заседанието на Върховния административен съд по делото срещу решението на ЦИК за отмяната на машините за гласуване. Институцията трябва да се произнесе до 20 ч. в понеделник. 

„Има доказателства, които установяват кога са представени съответните машини и софтуер за удостоверяване. МЕУ е изпратило своя акт в рамките на установения в Кодекса срок”, посочи Надежда Йорданова, ПП-ДБ. Тя добави още: „Ние правим всички усилия да бъдат законово защитени и гарантирани правилата на всички български граждани в изборния процес. Правовата държава трябва да се отстоява както трябва със съответните процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия. Това, което ме притесни най-много е, че основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори, документи, твърдения на органи, които не са компетентни”.

Комисията по службите в НС изслушва шефа на ДАНС

„Това, което чухме в съдебната зала от страна на г-жа Матева от ЦИК, всъщност напълно потвърди нашите предварителни опасения и доводи, че мотивите за отмяна на машинното гласуване са свързани с обстоятелства, които ги няма в техния акт. В него се посочва, че няма решение на МЕУ. Няма нищо за подписа на министъра. С това обстоятелство, което беше изтъкнато ЦИК се опитва да допълни акта си, защото той е издаден неправилно”, съобщи Пандов.

„ВАС ще се произнесе до 20 ч. Ние вярваме, че правовата държава и елементарното спазване на законността в България ще възтържествува. След това ще видим дали това е предпоставка за някои длъжностни лица да сезираме прокуратурата за нарушение на изборните права на всички български граждани”, каза още той.

Стойнов: Скандално невярна информация беше използвана срещу МЕУ

Припомняме, че общо 12 жалби са постъпили в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Във ВАС има постъпила жалба срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване. Образуваното по нея административно дело ще бъде разгледано в открито съдебно заседание в 15:00 часа, в зала 2 на ВАС.