Коментар на инфекциониста д-р Трифон Вълков

По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19? Това е въпросът, който все по-често започва да вълнува хората. Темата в студиото на „Здравей, България” коментира инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Той подчерта, че рязката смяна на температурите особено влияе на разпространението на инфекции. Лекарят е категоричен, че приемът на определени храни няма да повлияе на симптомите ни. „Единственият начин за превенция на такъв тип заболявания остават ваксинациите”, твърди д-р Вълков. По думите му никога не е късно човек да си направи противогрипна ваксина или такава за коронавирус.

Храните, които ни пазят от настинка (ГАЛЕРИЯ)

Той опроверга теорията, че студът е този, който ни разболява. „За да се заразим с нещо, около нас трябва да има източник на инфекция”, подчерта инфекционистът. По думите му дори когато сме настинали, ние сме заразни, дори преди да развием симптоми. 

Липсата на обоняние не е задължително белег, че сме се заразили с COVID-19, посочи д-р Вълков. Той допълни, че най-сигурният начин да разберем дали носим вируса, е да си направим бърз тест.

Целия разговор гледайте във видеото.