Той вече не е човек, с когото можем да говорим, заяви президентът

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че прекъсва контактите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху поради действията на Израел в Газа. "Нетаняху вече не е човек, с когото можем да говорим. Ние го отписахме", е казал Ердоган.

Турция спря плановете си за енергийни проучвания с Израел

Преди седмица Израел заяви, че "преоценява" отношенията си с Анкара заради все по-разгорещената реторика на Турция към войната на Израел срещу "Хамас". По-рано страната изтегли всички дипломати от Турция и други страни от региона като предпазна мярка за сигурност.

Израелските сили обкръжиха най-големия град в Газа, опитвайки се да смажат "Хамас" като отмъщението му за нападенията на 7 октомври в Израел, при които според официални лица бяха убити около 1400 души, предимно цивилни, и около 240 души бяха взети за заложници. Министерството на здравеопазването в Газа казва, че над 9400 жители на Газа, предимно жени и деца, са били убити оттогава на израелските удари и засилващата се сухопътна операция.

Ердоган няма да посети Израел заради конфликта в Газа

Ердоган каза, че Турция няма да скъса дипломатическите отношения с Израел. „Пълното прекъсване на връзките не е възможно, особено в международната дипломация“, каза Ердоган. Той каза, че шефът на разузнавателната агенция Ибрахим Калин е начело на усилията на Турция да посредничи за прекратяване на войната. "Калин разговаря с израелската страна. Разбира се, той също преговаря с Палестина и "Хамас", каза Ердоган. И допълни, че Нетаняху носи основната отговорност за насилието и е "изгубил подкрепата на собствените си граждани". „Това, което той трябва да направи, е да направи крачка назад и да спре това“, каза президентът. 

Източник: БГНЕС