Легендарната акита ину, която покори сърцата на целия свят

На 10 ноември е родено най-вярното куче на света, прекрасната акита ину, която се превръща в символ на истинското приятелство, вярност и привъзраност - Хачико. Хачико е роден през 1923 година в  японската префектура Акита. Фермер решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико, което после ще се превърне в нарицателно за вярността на домшния любимец към стопанина.

Всеки ден проферос Уено пътува с влака до работата си и всеки ден акитата го изпраща сутрин, а вечер го посреща на гарата точно в 17 ч.

БЪЛГАРСКИЯТ "ХАЧИКО": Кучето, което чака починалата си стопанка (ВИДЕО)

На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е все още мъничък, едва на 18 мес. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога не завръща от последното си пътуване с влака. Въпреки това Хачико продължава да го чака всеки ден и всеки ден пристига в 17 ч. на гарата с надеждата стопанина му да се появи.

Макар че много роднини и познати на професора се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата, за да посрещне профресора. Местните търговци и работниците започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.

Хачико става известен в цяла Япония след 1932 г., когато е публикувана статията „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си 9 г. след неговата смърт“. През 1934 г. е издигнат негов паметник.

Куче чака стопанина си пред болница 14 дни (ВИДЕО+СНИМКА)

Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 г. до смърт на 8 март 1935 г. В деня на неговата смърт е обявен ден на траур. Той е погребан е до покойния си господар в Аояма, Минато, Токио.

 

12 години по-късно: Изчезнало куче се събра със стопанката си

През 1987 година по мотиви от тази история е направен филма „Hachiko Monogatari“ (Япония), а през 2009 „Хачико: история на едно куче“ (САЩ) с Ричърд Гиър в главната роля. Това не е първият филм за Хачико.